Steenstraat 19 5521 KN Eersel 0497-785936 info@adegro.nl

Overbruggingshypotheek

Een overbruggingshypotheek is een zeer bijzondere hypotheekvorm. Deze hypotheek is speciaal bedoeld voor het geval de overwaarde uit jouw oude eigen woning nog niet is vrijgekomen en je dit wel nodig hebt voor de koop van je nieuwe huis. Een overbruggingshypotheek wordt meestal afgesloten bij dezelfde hypotheekverstrekker als de nieuwe hypotheek.

De kosten van een overbruggingshypotheek zijn relatief hoog. Dit komt doordat je in zo’n geval twee huizen bezit met daarop de oude hypotheeklast, de nieuwe hypotheeklast en de overbruggingsfinanciering. De hypotheekverstrekker loopt extra risico omdat de verkoop van het oude huis erg lang kan gaan duren of uiteindelijk toch minder oplevert dan gedacht.

De woonlasten stijgen in een dergelijke situatie zeer fors. Ondanks het feit dat er sprake is van een tijdelijke situatie kunnen deze hoge lasten na verloop van tijd toch gaan doorwegen. Deze hoge lasten kunnen enigszins worden beperkt door de rente en kosten van het overbruggingskrediet mee te financieren. De rente die je over dat extra deel van de lening betaalt, is fiscaal niet aftrekbaar. Een andere optie is om te kijken of het mogelijk is de woonlasten op de oude hypotheek te beperken. Wanneer er bijvoorbeeld sprake is van een lineaire hypotheek of een annuïteitenhypotheek dan kunnen de woonlasten worden beperkt door de hypotheek aflossingsvrij te maken. Het is wel belangrijk na te gaan welke kosten hieraan verbonden zijn.

De rente die je over het overbruggingskrediet betaalt staat vast gedurende de periode dat hiervan gebruikt wordt gemaakt. Het rentepercentage verschil sterk per aanbieder. Daarnaast worden er afsluitkosten in rekening gebracht. De looptijd van een overbruggingskrediet ligt meestal tussen de 6 en 24 maanden. In deze periode dient het oude huis verkocht te worden. Wanneer dit niet lukt, zal je samen met de geldverstrekker naar een oplossing moeten zoeken.

Wil je een huis kopen, maar is het oude huis nog niet verkocht? Wil je een uitgebreider advies?
Bel gerust voor een afspraak, Adegro komt graag een keer bij je langs!

Meer informatie?

Home