Steenstraat 19 5521 KN Eersel 0497-785936 info@adegro.nl

Lineaire hypotheek

De lineaire hypotheek is nuttig voor mensen die hun woonlasten relatief snel willen verminderen. Zodat zij bijvoorbeeld in deeltijd kunnen gaan werken, of vervroegd uit kunnen treden. Het is ook interessant voor mensen die bijvoorbeeld een beroep hebben dat gepaard gaat met financiële risico’s, en bang zijn dat het later door omstandigheden een stuk slechter zal gaan. Door de hoge beginlasten is de hypotheek niet geschikt voor mensen met een ‘laag’ inkomen.

Wanneer je voor een lineaire hypotheek kiest, los je elke maand een deel van je hypotheek af. Bij een looptijd van 30 jaar (= 360 maanden) betaal je per maand dus 1/360e deel. Hierdoor wordt je schuld elke maand iets lager. Door deze constructie betaal je elke maand iets minder: het aflossingsbedrag blijft elke maand gelijk, maar het rentebedrag daalt elke maand een beetje. De lineaire hypotheek is de ‘oudste’ hypotheekvorm. Het is tegenwoordig ook de minst voorkomende hypotheekvorm.

De lineaire hypotheek is samen met de annuïteitenhypotheek de minst complexe hypotheek. Omdat het alleen een lening betreft, heb je weinig te maken met ingewikkelde fiscale regels.

 

Voordelen

  • De hypotheek is flexibel doordat er geen fiscale regels gelden.
  • De overwaarde van je huis wordt vergroot door de maandelijkse aflossingen.
  • De jaarlijkse lasten worden gedurende de looptijd steeds lager.

 

Nadelen

  • De lasten zijn relatief hoog in de beginfase, daardoor kun je vaak minder lenen.
  • Omdat je steeds minder rente betaalt, kun je ook steeds minder hiervan van de belasting aftrekken.

 

Verschillen met annuïteitenhypotheek

De lineaire hypotheek lijkt erg op de annuïteitenhypotheek. Bij beide betaal je maandelijks een deel van de aflossing. Bij de annuïteitenhypotheek betaal je echter maandelijks hetzelfde totaalbedrag. Het rentedeel wordt steeds iets minder, en het aflossingsgedeelte steeds iets meer. Het totaalbedrag blijft op die manier gelijk.

Weet jij wat het beste bij je past? Wil je een uitgebreider advies?
Bel gerust voor een afspraak, Adegro komt graag een keer bij je langs!

Meer informatie?

Home